сряда, 19 юни, 2024 година.

Бангладеш се е превърнал в „еднопартийна държава“, в която управляващата партия смазва политическата опозиция, заяви по време на интервю нобеловият лауреат за мир Мухамад Юнус, пионер в глобалното движение за микрокредитиране, цитиран от Ройтерс.

През януари премиерът Шейх Хасина получи четвърти мандат. Изборите в страната бяха бойкотирани от основната опозиционна партия, чието ръководство беше или вкарано в затвора, или напусна страната в изгнание.

Юнус обвини управляващата партия „Народна лига“, че е затънала в корупция и че в Бангладеш вече няма истинска политическа опозиция.

„В Бангладеш вече няма политика. Има само една активна партия, която заема всичко, прави всичко, провежда по своя начин изборите. Те помагат за избора на своите хора под най-различен начин“, заяви 83-годишният Юнус.

Според него съживяването на конкурентната политика в Бангладеш ще бъде трудна, защото „вече сме в момента, където тя напълно е изчезнала“.

Юнус, икономист, който спечели нобеловата награда за мир заради развитието на идеята за микрокредитите, беше отстранен от своята „Грамин Банк“ през 2011 г. от правителството на Хасина с обяснението, че е надхвърлил пенсионната възраст от 60 години.

Правосъдният министър Анисул Хак заяви пред Ройтерс, че изобщо не е съгласен с коментарите на нобеловия лауреат.

„Не само аз съм несъгласен, но и народът на страната. Демокрацията в страната ни е напълно работеща“, допълни.