петък, 14 юни, 2024 година.

Днес в Баня Лука официално бе открит офис на посолството на Руската федерация, като министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров оцени откриването като „историческо“ и посочи, че връзките на Русия с Република Сръбска „са във възход“ и че „контактите на най-високо ниво са станали редовни“, съобщи белградската агенция Бета. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик от своя страна заяви, че Русия е „политически съмишленик и партньор на Република Сръбска“.

„Откриването на ново дипломатическо представителство на Руската федерация в света не е ежедневие… Разширяването на дипломатическия корпус (от Сараево) до Баня Лука свидетелства за нарастващото значение и авторитет на Република Сръбска като участник в международните процеси в съответствие с Дейтънското мирно споразумение“, каза Лавров във видеопослание.

Той благодари на президента на РС Милорад Додик и на епископ Ефрем от Баня Лука, както и на всички останали, които са участвали в подготовката за откриването на този офис, по който, както каза той, се е работило няколко години. „Убедени сме, че особената историческа и духовна атмосфера, която цари там (в Баня Лука), ще вдъхнови нашите колеги за творческо решаване на поставените пред тях задачи“, каза Лавров.

Милорад Додик изтъкна, че „Република Сръбска не е позволила да бъдат наложени санкции срещу Русия (от Босна и Херцеговина)“.

„Република Сръбска не е разрушителен фактор. Търсим само връщане към оригиналния Дейтън“, каза Додик. „Имаме нашите мечти, които ще знаем как да реализираме. Ще ги споделим с нашите руски приятели, защото те показаха, че ни разбират в трудни за нас времена“, каза той и обвини западните страни, начело с Великобритания и САЩ, в „заговор срещу сръбския народ“.