сряда, 19 юни, 2024 година.

Политическите партии в Нидерландия са постигнали окончателно споразумение за съставянето на бъдещо дясно правителство, съобщи днес лидерът на спечелилата мнозинство на последните избори Партия на свободата Герт Вилдерс, цитиран от Ройтерс.

След близо половин година преговори националистическата Партия на свободата на Вилдерс миналия месец постигна споразумение за формиране на коалиция с други три консервативни партии, но те не се разбраха за постовете в правителството.

„Постигнахме споразумение“, заяви Вилдерс днес след близо четири седмици преговори как да се разпределят позициите между четирите партии.

Миналия месец коалицията вече съобщи, че Дик Схоф, който не е свързан с никоя партия, ще бъде премиер на новото правителство.

Новият нидерландски премиер ще е Дик Схоф – бивш шеф на разузнаването

67-годишният Схоф до миналия месец беше високопоставен служител в нидерландското министерство на правосъдието, след като години водеше националното разузнаване и агенцията за борба срещу тероризма. В началото на века той също така беше ръководител на нидерландската миграционна служба.

Той ще оглави кабинет, за който четирите партии казаха, че ще има по-слаби връзки с парламента. Все още не се съобщават подробности кой ще заеме останалите постове в новото правителство.