петък, 14 юни, 2024 година.

В Турция се подготвя законопроект, в който ще залегнат нови мерки за борба срещу тютюнопушенето, е съобщил турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът е посочил това на среща с млади хора и спортисти от страната и чужбина по случай Световния ден без тютюнев дим (31 май) и Седмицата на околната среда и Световния ден на околната среда (5 юни), пише изданието Хаберлер. Срещата се е състояла в двореца Вахдеттин, който се използва за резиденция на Ердоган.

По думите на президента за модел на новата наредба ще послужи британския закон, според който на хората, родени след 2009 г., се забранява достъпът до цигари и електронни цигари.

Посочвайки, че годишно в Турция умират около 85 000 души от болести, свързани с тютюнопушенето, Ердоган е подчертал и вредата от наргилето.

Употребата на наргиле е много популярна в цяла Турция. Счита се, че наргилето е навлязло от Египет. Доскоро Истанбул бе осеян със стотици заведения, които предлагат наргилета, особено в туристическите райони. Интересното е, че и много млади девойки от консервативните среди, които се забулват, пушат наргиле. Но наскоро бяха затегнати мерките и в много кафенета се забрани пушенето на наргиле.

В Турция е забранен и вносът на електронни цигари, но те се продават на черната борса на баснословни цени.

Борбата срещу вноса на електронни цигари е поверена на турските митници. При разкритие на такава стока е предвидено наказание глоба, конфискуване, дори и затвор.

Ердоган е посочил, че са постигнати успехи в борбата срещу тютюнопушенето в Турция, но те не са достатъчни.