вторник, 16 юли, 2024 година.

Външните министри на Армения и Азербайджан ще се срещнат днес във Вашингтон за нови мирни преговори под егидата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи арменското външно министерство, цитирано от Франс прес.

„Тристранната среща с участието на министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян, неговия азербайджански колега Джейхун Байрамов и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се състои на 10 юли“, заяви говорителката на арменското външно министерство Ани Бадалян.

Тя добави, че преговорите ще се проведат в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

След три десетилетия на конфликт, преговорите за цялостно мирно споразумение между тези две съседни кавказки държави буксуваха до мълниеносната офанзива през септември 2023 г., при която Азербайджан завзе Нагорни Карабах, прогонвайки повече от 100 000 арменци от анклава.

През април беше ратифицирано споразумение за демаркация на границата между двете държави, в резултат на което на Азербайджан бяха предадени четири гранични села в Тавушка област.

Последваха поредица от демонстрации както в съответната арменска област, така и в столицата Ереван. Участниците в тях поискаха оставката на арменския премиер Никол Пашинян.

Миналата седмица Пашинян заяви, че Армения „има нужда от нова конституция“, тъй като основният закон „не отразява визията на гражданите за отношенията между двете страни“.

В действащата конституция, която датира от разпадането на Съветския съюз и провъзгласяването на независимостта на Армения през 1991 г., обединението с Нагорни Карабах се споменава като цел.

Коментарите на Пашинян изглежда показват, че той е готов да отстъпи на исканията на азербайджанския президент Илхам Алиев, който посочи, че не може да се постигне мирно споразумение, докато Армения не оттегли териториалните си претенции от своята конституция.

Миналата седмица Алиев заяви, че мирното споразумение може да бъде финализирано в рамките на няколко месеца.