понеделник, 15 април, 2024 година.

Министрите на външните работи от страните членки на НАТО обсъждат в Брюксел създаването на фонд от 100 милиарда евро за подпомагане на Украйна в следващите пет години.

Според министъра на външните работи на Латвия Кришанис Каринш фондът за Украйна може да бъде финансиран от страните членки на НАТО. По думите му средствата може да представляват определен процент от брутния вътрешен продукт на всяка страна. По-рано, преди срещата на външните министри, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа подробности около идеята, която той оповести вчера.

„Трябва да останем твърди в нашата подкрепа за Украйна. Приветствам, че съюзниците продължават да извършват големи доставки на оръжия, боеприпаси и оборудване, но Украйна има спешни нужди. Всяко забавяне в предоставянето на подкрепа има последствия на бойното поле“, каза Столтенберг, който не очаква да бъде постигнато споразумение по въпроса днес и утре, но изрази надежда това да стане преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че само през март Русия е използвала над 3000 управляеми въздушни бомби, 600 безпилотни самолета и 400 ракети срещу страната му, като мишени са били основно обекти от енергийната инфраструктура.

„Русия се готви да мобилизира допълнителни 300 хиляди войници до юни“, предупреди още Зеленски.