сряда, 19 юни, 2024 година.

Турският външен министър Хакан Фидан и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха днес в Нижни Новгород, предаде Анадолската агенция.

Разговорите са се състояли в рамките на срещата на външните министри на страните от организацията БРИКС, която обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Анкара е изразявала желание да стане член на организацията.

По време на срещата на Фидан и Лавров са били обсъдени двустранните и регионалните отношения, както и икономически въпроси.

Двамата министри са направили оценка и на актуалната ситуация в Газа, посочва Анадолската агенция.

Сергей Лавров и Хакан Фидан обсъдиха цялостната ситуация в Близкия изток и Кавказ, както и развитията по украинския конфликт. Това се казва в съобщението на руското МВнР, цитирано от турската държавна новинарска агенция.

Лавров информира турския си колега за приоритетите на руското председателство на БРИКС. Беше изложена принципната оценка на Руската федерация за ситуацията около украинския конфликт.

Двамата министри са говорили за двустранния политически диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Специален акцент от руска страна е бил поставен върху необходимостта от продължаване на тясното сътрудничество в интерес на решаването на текущите проблеми, по-нататъшното разширяване на връзките и търсенето на перспективни области на сътрудничество, добавиха от руското външно министерство.