неделя, 21 юли, 2024 година.

На закрито заседание на правителството на Северна Македония министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски ще информира за „поведението на предишното правителство и неангажираността на дипломацията и други институции” по отношение на преброяването в Албания. Това каза в интервю за МВР1 Муцунски.

Въпросът беше свързан с извиканите за консултации в страната трима посланици на Северна Македония – в Албания, в Италия и в ООН. По думите на Муцунски причините за привикването са различни, „но на две от трите места има сериозни съмнения за неправилна работа извън закона и определени подзаконови нормативни актове, валидни в рамките на Министерството на външните работи”.

На въпрос, свързан със сегашния посланик на Северна Македония в ООН Любомир Фръчкоски, който беше обвинен в нарушения и който отчете това като натиск за оттегляне, Муцунски каза, че се изисква допълнителен анализ на публикуваните от Фръчкоски документи, доказващи, че няма финансови нарушения.

„Проследих изявлението и в него бяха допуснати допълнителни нарушения на определени закони и подзаконови нормативни актове. Бяха споделени и определени документи, които са за вътрешно ползване и за които той не е имал съгласие да бъдат споделени. Вероятно това ще бъде и обект на анализ в допълнение към анализа, който правим. Според информацията, която получих през тези две седмици, откакто съм министър, съм сериозно загрижен за това как е функционирала мисията в ООН, но аз съм от тези, които смятат, че има процедура, той ще може да даде аргументите си и да видим как ще свърши всичко, защото ние трябва да пазим собствеността на държавата“, казва Муцунски.

Фръчкоски публикува документи, според които, към бюджета на Северна Македония на три пъти са превеждани средства за имущество, наследено от държавата след разпада на бивша Югославия, „което напълно опровергава твърденията на МВнР”.

Тимчо Муцунски е във Вашингтон като част от делегацията на Северна Македония на срещата на върха в НАТО. По отношение на евентуална среща на премиера на Северна Македония Християн Мицкоски с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис външният министър заяви, че подобна среща не е потвърдена, но е възможна в кратките срещи в кулоарите на срещата във Вашингтон.

„Гърция е наш съсед, с когото искаме да имаме добри двустранни отношения. Това трябва да бъде страна – наш партньор по пътя ни към пълноправно членство в ЕС. Държава, с която освен добри политически (отношения) трябва да имаме и добри търговски отношения“, казва Муцунски.