четвъртък, 23 май, 2024 година.

Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей заяви днес на срещата на върха на лидерите на Западните Балкани и ЕС в Котор, Черна гора, че новият план за растеж на Европейския съюз представлява много сериозно предложение за Западните Балкани, което трябва да доведе до реално разширяване, както и че с предложените средства регионът трябва да е готов за влизане в ЕС до 2027 г., съобщи Танюг.

„Планът за растеж за Западните Балкани вече не е проект, а реалност, която вече сме започнали да прилагаме“, подчерта Вархей.

По думите му регионът на Западните Балкани не само усеща този нов геополитически импулс, но и започва да го осъзнава. Вархей подчерта важността на новата методология, както и на икономическия и инвестиционен план и плана за растеж за целия регион.

„До 2027 г. Западните Балкани ще получат същото или сравнимо ниво на интензитет на помощта като нашите настоящи държави-членки от Кохезионния и Структурния фонд. Това означава, че помощта ще достигне 90 процента от интензитета на помощта на 13-те държави от Кохезионния и Структурния фонд до края на този многогодишен финансов период, който изтича през 2027 година“, подчерта Вархей.

С всички посочени средства „няма да има повече извинения“ Западните Балкани да не са готови до 2027 г. за присъединяване към Европейския съюз, каза той. „Това, което предлагаме в плана, е не само план за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз, но и интегриране на самия регион на Западните Балкани в неговите граници“, добави Вархей.

Една от областите на интеграция на региона на Западните Балкани е SEPA (Single Euro Payment Area), тоест зоната на съвместно плащане в евро, посочи Вархей, който се надява, че от 1 януари следващата година целият регион ще бъде включен в тази зона. Еврокомисарят заяви, че с този ход компаниите и гражданите на Западните Балкани ще спестяват половин милиард евро всяка година. Вархей обърна внимание и на изграждането на зелени ленти на граничните пунктове, за да се намали времето за чакане на камионите и да се спестят пари при внос и износ на стоки.

В Котор днес се провежда среща на върха на лидерите на Западните Балкани и Европейския съюз под мотото „Един регион, обща визия“. На нея лидерите от региона, представители на Европейския съюз и Съединените американски щати ще обсъдят Плана за растеж на Западните Балкани.