сряда, 21 февруари, 2024 година.

Първият вицепремиер по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич, който е на посещение в Брюксел се е срещнал с Герт Ян Копман, генерален директор на дирекцията на ЕК „Политика за съседство и преговори за разширяване“, съобщиха от Секретариата по европейски въпроси в Скопие.

„Включването на Северна Македония в Европейския съюз е не само въпрос от геополитическо значение, но и свидетелство за общите ценности на демокрация, стабилност и просперитет, които ЕС представлява. Това е възможност за Северна Македония да укрепи допълнително своите демократични институции, да подобри икономическото развитие чрез Плана за растеж за Западните Балкани на ЕК, както и да насърчи регионалното сътрудничество“, е заявил по време на срещата Копман, цитиран в съобщението.

Маричич е потвърдил, че целта на Северна Македония е пълноправно членство в ЕС и е наложително страната да продължи да работи, заедно с ЕК, „до реализирането на общата визия за обединена и просперираща Европа“.

Посещението на Маричич в Брюксел е двудневно и в рамките му са предвидени срещи и с Марко Маковец – заместник генерален директор за Западните Балкани в Службата за външна политика на ЕС, с министъра на външните работи на Белгия Хаджа Лахбиб и със Симон Мордю, дипломатически съветник по външната политика на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, а в утрешния ден вицепремиерът по европейските въпроси ще бъде част от официалната делегация на Северна Македония, водена от премиера Джафери в Брюксел, която ще бъде на посещение в Белгия.