понеделник, 15 април, 2024 година.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с кмета на населената предимно с етнически българи албанска община Кукъс. Това се случи по време на пътуването й към Черна гора днес, където ще бъде на тридневно посещение по повод 20-годишнината от катастрофата на река Лим, при която загинаха 12 деца от град Свищов.

Вицепрезидентът разговаря с кмета на Кукъс Алберт Халиляй и заместник-кмета Агрон Нурединай, който е част от българското малцинство и е завършил висшето си образование в България. Двамата изтъкнаха ефективността на съвместните проекти с българската държава, а Илияна Йотова подчерта, че тази подкрепа ще продължи.

С помощта на България и усилията на българското посолство в Албания е построена детска градина и са обновени училища във високопланински населени места, където хората пазят българския език и традиции. Съдействие от българската държава бе поискано и за отварянето на български културен център в Кукъс.

Ръководството на албанската община запозна Йотова с усилията, които полага за включването на българския език като втори в програмата на албанските училища в района на Черна гора.

По време на разговора Илияна Йотова потвърди и българската подкрепа за европейската интеграция на Албания.

По-късно днес вицепрезидентът ще се срещне с ръководители и деца от Асоциация „Докосни дъгата“ в Подгорица. Те са на посещение в Черна гора по линия на Менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“.