четвъртък, 23 май, 2024 година.

Виртуален изборен консултант – чатбот, който ще е на разположение на гласоподавателите за всякаква информация, свързана с изборите в страната, функционира в Литва. Виртуалният помощник е на денонощно разположение на уебсайта на Главната избирателна комисия на Литва (www.vrk.lt), отговорна за организирането и провеждането на изборите.

Чатботът ще предоставя само обща информация, която не изисква идентификация на гласоподавателя, а функцията му е да служи като допълнителен канал за информиране на избирателите както в работното време на комисията, така и в почивните и празнични дни.

Лина Петрониене, председател на Главната избирателна комисия в Литва, цитирана в съобщение на сайта на институцията, нарече чатбота „нашия нов колега“ и подчерта, че той ще е в помощ на изборната администрация, давайки отговори на много от по-общите запитвания на гласоподавателите.

От комисията предупреждават, че изкуственият интелект няма да приема сигнали и да дава оценка на евентуални нарушения на изборните правила. От изборната администрация на Литва уверяват също, че постоянно ще следят качеството на комуникацията на чатбота и ще актуализират знанията му, така че все повече въпроси на гражданите да получават своя отговор.

В Литва функционира и „Уебсайт на гласоподавателя“, който помага на литовците с различни електронни услуги, свързани с изборите, както и информация за всички видове избори в страната.

На 26 май – неделя, ще се проведе вторият тур на президентските избори в страната. Първият тур бе на 12 май и се проведе едновременно с национален референдум. Изборите за Европейски парламент в Литва ще се състоят на 9 юни. Тази година предстоят още едни избори – тези за Сейм (Литовският парламент), които са насрочени за 13 октомври. Изборната администрация на страната определи като „изборен маратон“ поредицата от гласувания.