понеделник, 17 юни, 2024 година.

Избирателната активност на вота за Европейски парламент в Словения достигна рекордните 41,35 процента при 99,97 преброени гласове.

„Мисля, че наистина голяма изненада е избирателната активност – никога не е надхвърляла 29 процента. Сега е с почти десет степени по-висока и това е добра новина за всички, защото добавя допълнителна легитимност на резултатите от изборите“, отбеляза Ерика Щулар, журналист от словенската национална радио-телевизия РТВ Сло.

Словенската демократическа партия спечели убедително с 30,65 процента и ще има четири места в Европарламента. На второ място е управляващата „Движение Свобода“ с 22,15 процента и двама евродепутати. В новия състав на Европейския парламент влизат още три партии с по един евродепутат – зелената партия „Весна“ с 10,52 процента, „Социалдемократи“ със 7,72 процента и „Нова Словения“ със 7,66 процента.

„Това е победа за Словенската демократическа партия (СДП), както всъщност на всички европейски избори досега. Тя получи много места – само СДП получи четири места, имайки предвид това, че всички правителствени партии заедно спечелиха три места. Така че продължава тази тенденция на подобни резултати, като тези резултати са подобни и на резултатите на Европейската народна партия на европейско равнище“, посочи Щулар. „Също голяма радост предизвика и това, че партия („Весна“), която не е част нито от Европарламента, нито от словенския парламент, успя да си пробие път“.

Щулар подчерта, че високата избирателна активност е накарала всички партии, участващи на изборите, да се почувстват като победители в изборния ден.

„Днес всички партии се обявиха за победители – дали заради по-високата избирателна активност, дали заради броя спечелени мандати. Виждаме, че правителствените партии, които не получиха места в парламента, са доволни от резултатите на изборите“, коментира тя. „Партиите, които не можаха да стигнат до Европейския парламент и не получиха свой депутат и се представиха по-слабо отколкото очакваха, бяха доволни заради резултатите на референдумите, които се проведоха паралелно с евровота“.

Щулар заключи, че тези избори до голяма степен се възприемат като победа за управляващата коалиция, по чието предложение вчера словенците гласуваха и на три референдума.

„Това, което е важно да се знае за тези избори е, че вниманието беше насочено основно към други теми, които всъщност не са свързани с проевропейските въпроси. Като признаването на палестинската държава – този дебат протече именно по време на предизборната кампания, когато хората говореха за референдумите – за канабиса, евтаназията и преференциалното гласуване на парламентарни избори“, каза Щулар.

Вчера словенците гласуваха за своите девет евродепутати и избираха между 11 партии и 99 кандидати. В страната бе организирано и предварително гласуване от 4 до 6 юни за гражданите, които няма да имат възможност да гласуват в неделя. Паралелно се проведе гласуване и на три референдума – за асистирано доброволно прекратяване на живота, за употребата на канабис за лични цели и за преференциално гласуване на парламентарни избори.