петък, 24 май, 2024 година.

Тхъонг Ти Май, която е един от най-високопоставените представители на управляващата Виетнамска комунистическа партия (ВКП), е била отстранена от Политбюро заради нарушения, съобщи Ройтерс.

Това е поредното сътресение във виетнамската политика в последно време, като от март бяха гласувани оставките на председателя на Националното събрание и на президента – два от четирите стълба на властта в страната.

Тхъонг Ти Май заемаше пето място в политическата йерархия на Виетнам. След нейното напускане остават на пост само двама от петимата най-високопоставени лидери – лидерът на ВКП и премиерът. Освен това тя беше единствената жена в Политбюро – структурата във Виетнам с най-много правомощия.

„По време на работата си като член на Политбюро г-жа Май е допуснала редица нарушения и пропуски в прилагането на разпоредбите за това какво не е позволено да правят членовете на партията“, съобщи виетнамската медия ВиетнамНет.

Повече подробности не бяха дадени.

По-късно днес ВКП попълни с четирима души състава на Политбюро, което бе останало само с 12 членове при 18 по устав. Сред новите членове е Ле Мин Хунг, бивш управител на централната банка, пише онлайн медията ВиЕнЕкспрес.

Партията също така е решила да издигне кандидати за президент и председател на Националното събрание, но не посочи имена. Парламентът се събира в понеделник на едномесечна сесия.