четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Олег Орлов, руски дисидент, който излежава присъда от две години и половина затвор за изказване срещу войната в Украйна, заяви днес по време на съдебно заседание, че държи на осъждането на „масовите репресии“ в Русия, предаде Ройтерс.

Орлов, 71-годишен съпредседател на правозащитната организация „Мемориал“, през февруари бе признат за виновен за дискредитиране на руската армия, след като протестира срещу войната и написа статия, в която обвини президента Владимир Путин, че води страната към фашизъм.

„Нямам угризения и не съжалявам. Аз съм на точното място в точното време“, каза той в съдебната зала в Москва, като говореше чрез видеовръзка от център за задържане на 750 км от руската столица.

„Когато в страната има масови репресии, аз съм там заедно с онези, които са преследвани, и по този начин помагам…“, продължи Орлов, преди звукът на видеото му да бъде спрян.

Привърженици на Орлов изразиха безпокойство за здравословното му състояние, а екипът му от адвокати подаде жалби, свързани с условията на задържането му, както и за жестоко и унизително отношение.