събота, 20 април, 2024 година.

Лидерът на най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия Джефри Доналдсън миналия петък обяви, че се оттегля, след като му бяха повдигнати обвинения в сексуално насилие, съобщи Ройтерс. Шестдесет и една годишният Доналдсън е един от най-известните политици в британската провинция и е най-дълго служилият северноирландски депутат в британския парламент, в който е избран за първи път през 1997 година. Той е и бивш член на северноирландския парламент.

Полицейската служба на Северна Ирландия съобщи, че служителите ѝ са арестували и повдигнали обвинения срещу политика във връзка със „сексуално насилие, което не е било извършено наскоро“. Била е арестувана и 57-годишна жена, срещу която е повдигнато обвинение в „съдействие и съучастие в други престъпления“. И двамата трябва да се явят пред съда на 24 април.

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Доналдсън и полицията не дадоха подробности за разследването, нито за самоличността на жертвата, отбеляза Ройтерс. Те също така отказаха да съобщят какви са обвиненията и какво е предизвикало арестите.

Доналдсън, който оглавява ДЮП от 2021 г., е най-влиятелната фигура в северноирландското юнионистко движение, което се стреми да запази историческите връзки на региона с Великобритания, посочва Асошиейтед прес. Напускането му вероятно ще отслаби партията, която се подготвя за парламентарните избори в Обединеното кралство по-късно тази година и се опитва да се противопостави на исканията на националистическата партия „Шин Фейн“ за обединение с Република Ирландия.

Доналдсън прекара последните две години в игра на политически покер с високи залози, като се опитваше да издейства отстъпки от британското правителство по отношение на търговските споразумения с Европейския съюз след Брекзит, които според юнионистите представляват заплаха за връзките им с останалата част от Великобритания, отбелязва АП.

През януари 2022 г. той оттегли ДЮП от правителството на споделена власт в Северна Ирландия, което предизвика сериозни затруднения за институциите, предназначени да поддържат баланса между юнионистите и националистите. Партията най-накрая се съгласи да се върне към споделянето на властта по-рано тази година, след като властите в Лондон предоставиха редица уверения относно конституционната позиция на региона в рамките на Великобритания. Правителството на Обединеното кралство също така се съгласи да предостави на Северна Ирландия повече от 3 милиарда британски лири (3,8 милиарда долара) за обществени услуги, след като правителството в Белфаст възобнови работата си.

Доналдсън беше смятан за най-големия поддръжник на тази сделка и липсата на човек с неговия авторитет, който да обединява понякога размирните фракции в ДЮП, може да доведе до проблеми от тук нататък, казва професор Джонатан Тондж, експерт по Северна Ирландия в Ливърпулския университет.

„Мисля, че политическите институции ще издържат, но все пак в дългосрочен план проблемът е, че най-влиятелният им лидер, човекът, който убеди партията да приеме тази сделка, въпреки че тя в много отношения не искаше да се върне към споделяне на властта с републиканците и националистите, сега е извън уравнението“, смята Тондж.

Другите две големи юнионистки партии в Северна Ирландия изразиха коренно различни гледни точки към шокиращото съобщение, отбелязва сп. „Политико“. Лидерът на Ълстърската юнионистка партия Дъг Бийти, който представлява умереното пробританско мнение, заяви, че обстоятелствата около ареста и обвиненията срещу Доналдсън „будят загриженост и са в интерес на обществото“, но „това вече е криминално разследване и не би било уместно да се коментира повече“.

Това обаче не спря твърдолинейния лидер на „Традиционен юнионистки глас“ Джим Алистър и той започна кампания срещу Доналдсън с надеждата да засили разцеплението в ДЮП и отново да наложи отстъпление от участието в споделянето на властта, коментира „Политико“.

Алистър заяви, че новото ръководство на ДЮП трябва да отхвърли сделката, която Доналдсън договори с правителството на Великобритания. Сделката предлагаше уверения, че позицията на Северна Ирландия в рамките на Обединеното кралство няма да бъде подкопана от необходимостта да се продължи прилагането на правилата на ЕС за британските стоки, пристигащи в северноирландските пристанища.

ДЮП е подложена на значителен натиск и от страна на „Шин Фейн“, която в момента е най-популярната партия в Северна Ирландия , отбелязва британският в. „Индипендънт“. През февруари за първи път републиканец застана начело на Северна Ирландия, след като Мишел О’Нийл от „Шин Фейн“ положи клетва като първи министър в правителството на споделената власт. След встъпването си в длъжност О’Нийл заяви, че очаква в рамките на следващите десет години да бъде проведено допитване относно обединение на Северна Ирландия с Република Ирландия. Лидерът на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдоналд заяви, че ирландското единство вече е на „една ръка разстояние“.

Засега няма непосредствена заплаха от избухване на хаос в Стормонт (северноирландският парламент – бел.ред.), пише в. „Гардиън“. ДЮП назначи за свой временен лидер Гавин Робинсън – депутат от Белфаст и политик от близкото обкръжение на Доналдсън, който подкрепя сделката.

Като се има предвид, че основните партии само неотдавна успяха да се договорят да възродят децентрализираното местно правителство след двегодишно прекъсване, те ще искат да продължат напред без големи сътресения, отбелязва изданието. Първият министър от „Шин Фейн“ и заместник-първият министър от ДЮП редовно се появяват заедно на събития, създавайки усещане, че споделят обща цел.

Повечето членове на ДЮП подкрепят възстановяването на споделянето на властта, въпреки че значително малцинство, включително няколко депутати, се противопоставят на сделката и изпитват тлеещо недоволство. Възможно обаче е да се появят пропуквания в обединения фронт и някой от хардлайнерите да предизвика Робинсън за лидерския пост, коментира вестникът.

А привържениците на юнионизма освен това са изправени пред дилеми относно посоката на развитие на идеологията си на фона на демографските промени и електоралния възход на „Шин Фейн“ от двете страни на границата в Ирландия. Като лидер на доминиращата юнионистка партия и играч в британския парламент, Доналдсън сякаш предлагаше отговори. След миналия петък обаче всичко, което той оставя, са въпроси, заключава „Гардиън“.