сряда, 19 юни, 2024 година.

Тя вече заяви, че няма да отиде в европарламента, а ще остане премиер на Италия

В Италия имаше и преференциално гласуване за евроизборите и след преброяването на бюлетините в почти всички избирателни секции става ясно, че премиерът Джорджа Мелони, която беше начело на листите на своята партия „Италиански братя“ в петте избирателни италиански окръга, получава 2,4 милиона преференции, предадоха АНСА и БТА.

Мелони вече заяви, че няма да отиде в европарламента, а ще остане премиер на Италия.

Водещият кандидат на „Лига“ на Матео Салвини – полемичният генерал Роберто Ваначи, известен с много отличия заради задгранични мисии, но и с книга, в която критикува ЛГБТ общността, еколозите и хората от неиталианско потекло, получава 532 368 преференции. На тези избори самият Салвини не се яви.

Сред останалите по-интересни кандидати с преференции е както вече БТА съобщи, Илария Салис, която е съдена в Унгария заради предполагаемо нападение над крайнодесни. Тя беше издигната за евродепутат от „Съюз Зелени Левица“ и беше избрана.

С над 300 000 преференции е и водещият кандидат на „Форца Италия“, външният министър и вицепремиер Антонио Таяни. С над 200 000 преференции е водещата кандидатка на Демократическата партия Ели Шлайн. Таяни и Шлайн подобно на Мелони заявиха, че ще се откажат от мандата си на евродепутати.

На евроизборите победител е партията на Мелони „Италиански братя“ с 28,81 процента, следвана от левоцентристката Демократическа партия на Ели Шлайн с 24,08 процента. На трето място е „Движение 5 звезди“ с 9,99 процента. На четвърто място е „Форца Италия“ с 9,61 процента. На пето място е „Лига“ с 9 процента.

Бариерата от 4 процента за влизане в ЕП преминава и „Съюз Зелени Левица“ с 6,73 процента.

От схемата отпадат проевропейската партия „Съединени европейски щати“ на бившия премиер Матео Ренци и на бившия еврокомисар Ема Бонино и центристката партия „Действие“ на бившия министър в няколко правителства Карло Календа.