събота, 18 май, 2024 година.

Най-гранздиозното събитие на 52-то издание на Майските оперни вечери в Скопие тази година, нарече предстоящото на 18 май представление на „Валкюра” на Рихард Вагнер в изпълнение на Софийската опера и балет артистичният директор на Националната опера и балет на Република Северна Македония Орце Ицковски.

На пресконференция днес с участието на режисьора на представлението и директор на Софийската опера и балет Пламен Карталов, диригента Евън-Алексис Крист, директора на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева, директорът на Националната опера и балет на Република Северна Македония Васо Ристов посочи, че за пръв път в Република Северна Македония ще звучи Вагнер, а билетите за представлението са разпродадени почти изцяло.

„За това гостуване с маестро Карталов започнахме подготовка още миналата година, за 51-ото издание на „Майски оперни вечери“, където той гостува. Дадохме идеята Софийската опера и балет да участва в 52-те „Майски оперни вечери“. Е, случи се, тези дни са ни на гости, а в събота ще имаме голям спектакъл, към който има голям интерес от страна на публиката”, заяви Ристов.

„За нас е чест и удоволствие, че Софийската опера и балет има възможност да гостува в Скопие с прекрасен спектакъл. Радвам се, че България има честта да участва в „Майските оперни вечери” тази година. Това са събития, подкрепяни от двете министерства на културата – на България и на Република Северна Македония, които наистина са от голямо значение и за двете държави, важно е и в бъдеще да има такива събития и събития на реципрочна основа”, посочи Антония Велева, директор на Българския културно-информационния център в Скопие, който е партньор на събитието. Велева посочи, че през септември е предвидено гостуване на Националната опера и балет на Република Северна Македония в София.

Участието в Майските музикални вечери в Скопие директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов обяви, като резултат от дългогодишното сътрудничество с колегите си в Скопие.

„Това наше доверие е от много години и решихме да представим репертоар, който не присъства в Националната опера и балет в Скопие. Пътуването ни с постановките с оперите на Вагнер, след Германия, Русия, Словения продължи със Скопие. И ще покажем представление, което ще бъде нова страница в мисленето за световния оперен репертоар. Както в София направихме революция в последните 15 години, за да можем миналата година да представим един истински Вагнеров фестивал на Софийската опера, представяйки седем опери на Вагнер, а тук представяме най-популярната от тетралогията – „Валкюра“, защо един ден да не представим цялата тетралогия”, посочи Пламен Карталов, който уточни, че Софийската опера идва в Скопие с най-добрите си солисти, оркестър, малък балетен екип и цялата си техника.

„През последните три години имах възможността да си сътруднича с маестро Карталов, който наистина има голямо въображение и креативност да създава красиви, от музикална гледна точка, сцени. Репетирахме през последните пет седмици и той продължи да говори за светлината и музиката. Убеден съм, че публиката ще хареса операта на Рихард Вагнер толкова, колкото и аз. Ще чуете невероятните гласове и прекрасните вокални способности на българските оперни певци. Те имат богата традиция, също като вас тук, и мисля, че наистина ще ви хареса”, заяви диригентът Евън-Алексис Крист.

Режисьор на постановката на операта „Валкюра“ е Пламен Карталов, диригент – Евън-Алексис Крист, сценограф – Ханс Кудлих, костюмите са на Християна Михалева-Зорбалиева, а главните роли ще изпълнят Томас Хол – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, и Цветана Бандаловска – Зиглинде.

Походът на представяне на Вагнеровите постановки в чужбина на Софийската опера и балет започна през 2012 г. със „Зигфрид“ на Рожденственския форум в Минск, Беларус. През 2015 г. „Тристан и Изолда“ участва в традиционния Люблянски фестивал в Словения. Същата година в Германия, родината на композитора, в старинния град Фюсен са представени четирите опери „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. През 2018 г. тетралогията беше аплодирана в Болшой театър, в Москва. През този сезон, отново във Фюсен, беше представена новата постановка на „Валкюра“.