неделя, 21 юли, 2024 година.

Турски журналист, който беше задържан в Саудитска Арабия миналата седмица заради предполагаеми коментари, които е направил за убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги, е освободен, заяви турски дипломатически източник в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Куртулуш Демирбаш беше задържан миналата седмица в саудитския град Таиф, където отразяваше мачове на младежкия футболен отбор на Турция (U-19), заради предполагаеми забележки за убийството на Хашоги, съобщиха частната новинарска агенция АНКА и други турски медии.

Не е ясно какво е казал Демирбаш за убийството на Хашоги. Източникът заяви, че външното министерство на Турция е било информирано за инцидента в понеделник и незабавно е поискало информация от саудитските власти.

Турският генерален консул в Джеда посети Демирбаш в ареста в Таиф, където журналистът е бил държан. „В резултат на нашите инициативи нашият гражданин Куртулуш Демирбаш беше освободен от ареста в Таиф, където бе задържан“, каза източникът, като добави, че генералният консул следи отблизо въпроса и редовно информира семейството на Демирбаш.

Хашоги (59 г.), сътрудник на вестник „Вашингтон пост“, е бил приближен до саудитските власти, но след това става техен яростен критик. Той бе убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха намерени.

През 2020 г. Саудитска Арабия осъди 8 души на между 7 и 20 години затвор за убийството на Хашоги.

Заради случая отношенията между Анкара и Рияд се бяха изострили.