сряда, 19 юни, 2024 година.

Войните на тихия фронт

Разузнавателните служби на западните държави изучават работата на съвременните руски разузнавателни служби въз основа на материали от КГБ на СССР, останали в украинските архиви“. Това заяви Андрей Когут, директор на архива на Службата за сигурност на Украйна (СБУ – контраразузнаването) в интервю за „Главком“, предава „Фокус“.

„Чужденците често се обръщат към архива. За нашите партньори днес е важно да разберат методите на тяхната работа. Това е важно и за разузнавателните служби на страните, с които сега тясно взаимодействаме и са идентифицирани като враждебни в документите на КГБ“, посочва Кохут.

Когут признава, че руските разузнавателни служби сега работят по съвременни методи, но според него „шаблоните“ са останали същите.

На 9 април 2015 г. Върховната Рада на Украйна прие Закон „За отваряне на секретни архиви на КГБ от 1918 до 1991 г.“.

След това журналисти, изследователи и обикновени хора, които искат да намерят информация за своите близки, се обръщат за информация към СБУ.

Една от най-резонансните последици от отварянето на архивите е публикуването на случая с Васил Стус – украински поет, писател и дисидент, протестирал срещу репресиите над украинската интелигенция, за което е преследван от съветския режим. През януари 1972 г. е арестуван от КГБ и осъден на 5 години лагер строг режим и 3 години изселване. Негови книги и стихосбирки са издавани на Запад и през 1985 г е номиниран за Нобелова награда.

През май 1980 г. е арестуван за втори път и като „крайно опасен рецидивист“ е осъден на 10 години и е пратен в концелагера Перм-36. Цялата 1983 г. Стус е затворен в единична килия. В края на август 1985 г отново се озовава в карцера. В знак на протест обявява „суха“ гладна стачка. Умира през нощта на 3 срещу 4 септември 1985 г. в карцера на лагера с особено строг режим ВС-389/36 в Пермска област.