сряда, 19 юни, 2024 година.

Италианската крайнолява активистка Илария Салис, съдена и заплашена от затвор в Унгария по подозрение, че е нападнала предполагаеми неонацисти, скоро ще бъде на свобода благодарение на имунитета, получен заради избирането ѝ за евродепутат, съобщи днес нейният адвокат, цитиран от Франс прес.

Трийсет и девет годишната Салис, която беше поставена под домашен арест в Будапеща след няколкомесечно задържане и се яви на съдебния процес в унгарската столица по-рано тази година с пранги, получи повече от 160 000 гласа на европейските избори в Италия и сега ще заседава в Европейския парламент.

Италианката, чийто случай предизвика вълнение в нейната родина, беше кандидат на „Съюз Зелени Левица“, които получиха почти 6,7 процента от гласовете според почти окончателното преброяване.

Избирането ѝ за член на Европейския парламент означава, че тя вече има право да подаде молба за имунитет – искане, което може да бъде направено преди 16 юли, каза днес нейният адвокат пред римския в. „Месаджеро“.

След като бъде официално обявена за член на Европейския парламент „ще поискаме от унгарските съдии нейното освобождаване, защото Илария има право на депутатски имунитет“, заяви адвокатът.

Европейското законодателство предвижда „освобождаване от всички форми на задържане и разследване по наказателни дела“ на лица, избрани за евродепутати, посочва АФП.