четвъртък, 18 април, 2024 година.

Близо до сръбското село Гостун днес започна официално отбелязване на 20-годишнина от катастрофа при река Лим, в която загинаха 12 български деца от Свищов.

Събитието започна със заупокойна молитва. В памет на загиналите деца пред монумента „Ангелите от Лим“ и паметника „Дванадесетте рози“ бяха поднесени венци и цветя.

На отбелязването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, тогавашният президент на Черна гора Филип Вуянович, българските посланици в Черна гора и Сърбия Стефан Димитров и Петко Дойков, кметът на община Свищов Генчо Генчев, кметът на община Биело поле Петър Смолович, кметът на община Приеполе Драго Попадич.

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни, повечето от училище „Николай Катранов“ в Свищов, се прибират от екскурзия в Дубровник. На завой по планински път автобусът пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия. Автобусът потъва за броени минути в реката. Местни хора и целият футболен отбор от Биело поле идват на помощ при ваденето на децата.