понеделник, 17 юни, 2024 година.

Белгийският крал Филип започна първите срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни, съобщиха местни медии. В неделя белгийските избиратели определиха състава на новия Федерален парламент, на местните власти и националните представители в Европейския парамент.

Политически наблюдатели виждат възможност за сравнително бързо съставяне на следващото федерално правителство след възхода на десницата и предричат бъдещо десноцентристко управление в страната. Според Жорж-Луи Буше, председател на Реформаторското движение („Обнови Европа“), третата политическа сила след изборите, преговорите за правителство е по-вероятно да отнемат седмици, отколкото месеци.

След първите разговори е най-вероятно кралят да връчи проучвателен мандат на председателя на Нов фламандски алианс Барт де Вевер като представител на победителите в изборите. Не се очаква крайните националисти от „Вламс беланг“, останали втори на федералните избори, но спечелили първенството в изборите за Европейски парламент, да участват в бъдещото управление на Белгия.