четвъртък, 18 април, 2024 година.

Британската полиция за борба с тероризма, която разследва нападението с нож в Лондон срещу журналист от критично настроен към иранското правителство телевизионен канал, заяви, че тримата заподозрени за атаката са напуснали страната часове след нея, предаде Асошиейтед прес.

Пурия Зераати, телевизионен водещ в базирания в Лондон канал „Иран интернешънъл“, бе намушкан с нож в крака в петък следобед пред дома си в Лондон. Според полицията нападението е извършено от двама души, които са избягали с кола, управлявана от трети човек. Зераати вече е изписан от болница.

„Установихме, че след като са изоставили автомобила си, заподозрените са се отправили към летище „Хийтроу“ и са напуснали Обединеното кралство“, заяви Доминик Мърфи, ръководител на антитерористичното командване на лондонската полиция. „В момента работим с международни партньори, за да установим допълнителни подробности“, посочи той.

Все още не са ясни мотивите за нападението.

„Иран интернешънъл“ е новинарска сателитна телевизия, която излъчва програмите си на фарси, и в миналото е била обект на заплахи заради начина, по който отразява събитията в Ислямската република.

Иранският шарже д’афер в Обединеното кралство заяви, че страната му по никакъв начин не е свързана с инцидента.

Случаят със Зераати, както и други заплахи, отправяни в последно време към ирански журналисти във Великобритания, станаха причина за започването на контратерористично разследване. Британската полиция съобщи, че е предотвратила „няколко“ заговора за убийство или отвличане на лица, смятани за врагове на иранското правителство.

В началото на миналата година „Иран интернешънъл“ временно спря дейността си в Лондон и премести студиото си във Вашингтон, окръг Колумбия, заради увеличилите се „заплахи, подкрепяни от държавата Иран“. Телевизията възобнови дейността си в Лондон през септември на нов адрес.