четвъртък, 23 май, 2024 година.

Заподозряният за двойно убийство – на 14 годишната Ваня Гьорчевска и 74 годишния Панче Жежовски от Велес, потресло Република Северна Македония в края на ноември миналата година Люпчо Палевски-Палчо е екстрадиран и вече е на територията на Северна Македония, потвърдиха официално от Министерството на вътрешните работи в страната информацията, която от вечерните часове циркулира в медийното пространство в страната.

„Полицаи от Отдела за международно полицейско сътрудничество на МВР, в сътрудничество с турската полиция, приключиха процеса по екстрадиция от Република Турция на Люпчо Палевски (59) от Скопие, за когото е издадена международна заповед за разследване на престъпленията „отвличане“ и „убийство“ съгласно заповед, издадена от Основната прокуратура в Скопие. Лицето е прехвърлено в затвора в Скопие”, съобщават от МВР в Република Северна Македония.

За очакваното екстрадиране на Люпбо Палевски, който беше арестуван в началото на декември миналата година в Турция съобщиха най-напред от партията, чийто председател до скоро беше той. От „Десна“ съобщиха с кой полет Палевски пристига от Турция в Скопие и в колко часа каца в столицата на Република Северна Македония. Пред затвора в Шуто Оризари се събраха репортери, в очакване на пристигането на автомобилите с Палевски, в чието отсъствие му беше определен 30 дневен арест.

Люпчо Палевски е основен заподозрян за двойното убийство, което потресе Република Северна Македония в края на ноември. Останалите заподозрени бяха арестувани, но Палевски вече беше напуснал страната в посока Белград, след което с автомобил през България се е придвижил към Турция. Именно там, в Балъкесир, Палевски беше арестуван, след като беше издадена международна заповед за издирване и оставен в затвор, докато тече процедурата за екстрадиране.