сряда, 21 февруари, 2024 година.

Срещу Кая Калас и Таймар Петеркоп е възбудено дело за унищожаване и повреда на паметници на съветски воини

Русия е обявила за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас, според съобщение, публикувано на уебсайта на Министерството на вътрешните работи.

Калас е преследвана в Русия по „наказателно дело“, се казва в съобщението, в което не се уточнява в какво престъпление или нарушение е обвинен лидерът.

Държавният секретар на Естония Таймар Петеркоп също е обект на обявление за издирване, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис.

Източник от руските служби за сигурност, цитиран анонимно от държавната информационна агенция ТАСС, заяви, че двамата естонски служители и литовският министър са преследвани за „унищожаване и повреждане на паметници в чест на съветски войници“ от Втората световна война.

През последните години няколко от тези паметници, наследени от СССР след Втората световна война, бяха демонтирани в балтийските държави в знак на отхвърляне на съветския период, тъй като тези държави смятат, че са били окупирани от СССР.

Руско малцинство живее в Естония, Латвия и Литва – три бивши съветски републики, които сега са членки на ЕС и НАТО и имат обтегнати отношения с Москва.

Тези отношения се влошиха допълнително от конфликта в Украйна. Балтийските държави, които смятат заплахата от руска инвазия за реална, активно подкрепят Киев в борбата му срещу руската армия.

Миналата седмица Русия привика шарже д’афер на Естония, Латвия и Литва, като ги обвини, че са „саботирали“ президентските избори в Русия през март, като са отказали да осигурят охрана на избирателните секции в руските посолства на тяхна територия.

В средата на януари Латвия и Естония решиха да прекратят споразуменията си за правна помощ с Русия, като официалните лица и в двете страни посочиха като причина нападението на Москва над Украйна.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски направи обиколка в балтийските държави през януари.

През януари Естония също така отказа да удължи разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква на Московската патриаршия, руски гражданин, с мотива, че той представлява риск за националната сигурност.