сряда, 19 юни, 2024 година.

В реч пред Бундестага той се обяви против компромисите с Русия

В реч пред Бундестага президентът на Украйна Володимир Зеленски се обяви против компромисите с Руската федерация и обеща, че войната ще приключи при условията на Киев, съобщава изданието „Страна.ua“, цитирано от „Фокус“ .

„Ние няма да предадем тази война на нашите деца, ние ще я прекратим. И ние ще прекратим тази война при нашите условия. Украинците заслужават мир и край на войната, който не оставя съмнение кой е победил. Времето за компромис изтече. Всичко свърши, откакто Русия започна да бомбардира нашите градове“, обясни украинският президент.

„Година-две преди падането на Берлинската стена никой не можеше да очаква, че това ще се случи, едва ли и сега някой очаква Путин да изчезне, но ние ще се справим заедно“, изрази увереност Зеленски.

Повечето депутати аплодираха президента на Украйна, но тези от „Алтернатива за Германия“ и Съюзът на Сара Вагенкнехт бойкотираха речта му.

„Отказваме да слушаме. Мандатът на Зеленски изтече. Сега той е на поста само като войнствен и просещ президент. Но Украйна сега не се нуждае от военен президент, има нужда от мирен президент, който е готов да преговаря, така че смъртта да спре и страната да има бъдеще“, заяви Алис Вайдел, председател на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага.

А от новата партия на Вагенкнехт допълниха, че Зеленски „допринася за изключително опасна спирала на ескалация“.