четвъртък, 18 април, 2024 година.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди днес руската „подла и цинична атака“ срещу втория по големина град в страната – Харков, където през тази нощ бяха убити четирима души, включително трима служители на спасителните служби, предаде Франс прес.

„Подлата и цинична атака“ уби един цивилен и трима служители на спасителните служби, които бяха пристигнали на мястото на нанесен първи удар, написа в „Телеграм“ Зеленски, който от месеци призовава Запада да му предостави повече системи за противовъздушна отбрана.

През нощта Русия е атакувала Украйна с 20 дрона, от които 15 са били насочени на няколко вълни към Харков. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира 11 вражески дрона. При атаката са били ранени най-малко 12 души, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

При ударите по Харков е била извадена от строя и енергийна инфраструктура и около 350 000 души са останали без ток в града, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на енергетиката на Украйна.