събота, 2 март, 2024 година.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Албания за първи път на 28 февруари, съобщава агенция АТА.

Столицата на Албания, Тирана, ще бъде домакин на среща на върха, на която с участието на Зеленски ще бъде обсъдена войната в Украйна. Срещата ще се състои на 28 февруари.

На следващия ден Тирана ще посрещне лидерите на страните от Западните Балкани, които ще обсъдят пътя на страните от региона към ЕС и прилагането на Плана за икономически растеж, който има за цел за разшири ползите от единния европейски пазар към страните от региона преди присъединяването им.

Европейската комисия прие през ноември 2023 г. нов План за растеж за Западните Балкани, който има за цел да предостави на региона някои от предимствата на членството преди присъединяването на шестте страни от региона към Европейския съюз, както и да засили икономическия растеж и да ускори социално-икономическото сближаване.

С плана се цели да бъде дадена възможност на партньорите от региона да засилят реформите и инвестициите, за да ускорят значително процеса на разширяване и растежа на икономиките си. За тази цел се предлага създаването на Инструмент за реформи и растеж на стойност от 6 млрд. евро в периода 2024 – 2027 г. Плащанията ще бъдат извършвани само след реализиране на договорените реформи.