вторник, 5 март, 2024 година.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел защити Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA), която беше подложена на остра критика, след като израелските военни съобщиха, че са открили тунел на „Хамас“ под централата ѝ, а по-рано Тел Авив обвини 12 нейни служители, че са свързани с терористичните атаки от 7 октомври миналата година, извършени от палестинската групировка, предаде ДПА.

Борел подчерта, че обвиненията за дейността на „Хамас“ в Агенцията на ООН трябва да се докажат и че „не е тайна, че правителството на Израел иска да се отърве от нея“, за да не трябва да се занимава с нуждите на палестинските бежанци.

В събота вечерта Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са открили тунел, дълъг 700 метра и разположен на 18 м дълбочина, използван от разузнаването на „Хамас“. ЦАХАЛ също така заяви, че има индикации, че централата на UNRWA е била използвана от бойците на групировката и че са открити големи количества оръжие и експлозиви.

Централата на Агенцията беше изоставена в началото на войната между Израел и „Хамас“. Директорът ѝ Филип Лазарини заяви, че не знае нищо за тунела – твърдение, което Израел определи като „абсурдно“.